loading

Implantologie

Een implantaat in de tandheelkunde is kort gezegd een kunstwortel. Deze kan gebruikt worden om een kunstgebit te ondersteunen (klikprothese) of enkele of meerdere tanden/kiezen te vervangen. Het implantaat wordt in de kaak geplaatst, waarna het implantaat in het bot vastgroeit. Implantaten zijn in de regel gemaakt van titanium (veelal speciaal bewerkt) en worden door het lichaam en omringend bot zeer goed verdragen. Implantaten zien eruit als schroeven of als holle cilinders. De behandeling kan bestaan uit, indien nodig, eerst infectie bestrijding, waarna, na indicatie en overleg, de operaties voor het plaatsen van implantaten (implantoloog) en het vervaardigen van kronen/bruggen of protheses (tandarts/tandtechnicus) kunnen worden uitgevoerd. Dit alles gebeurt na verwijzing door en in overleg met uw tandarts of tandtechnicus naar onze Kliniek.

Voorbeelden implantaten

Volledige keramische kroon op een implantaat

Wanneer een tand is verloren gegaan door een trauma, cariës of door de ontstekingen in de wortel of kaakbot, kan deze permanent worden vervangen door een tandheelkundige implantaat in combinatie met een keramische kroon. Het is niet meer nodig om de gezonde buurelementen om te slijpen voor een brugconstructie om een mooie esthetische kroon te verkrijgen! Het plaatsen van het implantaat werkt als volgt:
 1. Na het verwijderen van de beschadigde tand wordt een titanium kunst wortel (implantaat) in het bot geschroefd.
 2. Drie tot 6 maanden na de genezing van het implantaat in het bot wordt een kroonopbouw erop geschroefd, een afdruk voor een keramische kroon wordt gemaakt en de kroon wordt gecementeerd.
 3. De nieuwe esthetische kroon wordt op maat gemaakt, zodat deze precies in uw mond past.
De voordelen van een volledige keramische kroon op een implantaat zijn onder andere:
 • Een restauratie met een keramische kroon valt bijna niet te onderscheiden van een echte tand of kies.
 • Tegenwoordig bestaat voor deze zogenaamde twee-fasen behandeling een alternatief dat het mogelijk maakt een implantaat en een tijdelijke kroon in één bezoek te laten plaatsen. Deze nieuwe methode betekent voor zowel de patiënt als voor de tandarts een belangrijke vereenvoudiging van de behandeling.
De keuze van de behandelingen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de toestand van het gebit, het aantal tanden dat moet worden behandeld en welke tanden moeten worden vervangen. Deze factoren zijn tevens bepalend voor het aantal bezoeken aan de tandarts tijdens de behandelperiode.

Vaste brug op een implantaat

 

In het geval, waarin de achterste kiezen in de mond verloren zijn gegaan, biedt een vaste brug, bevestigd op tandheelkundige implantaten, de enige vaste mogelijkheid. Een traditionele gebitsprothese of frame biedt niet hetzelfde comfort en zit niet vast. Door de ontbrekende, achterste kiezen te vervangen door implantaten, kunt u met nieuwe, sterke en stabiele tanden optimaal kauwen en praten. De vervangende tanden op implantaten zijn net echte tanden omdat ze stevig vastzitten in uw kaak. Bovendien blijven zo uw kaakbot en uw eigen gelaatskenmerken behouden.

De procedure is als volgt:

 1. Vóór de ingreep
  Drie ontbrekende tanden achter in de mond. De enige vaste mogelijkheid voor vervanging, is het plaatsen van een vaste driedelige brug op twee tandheelkundige implantaten.
 2. Plaatsing van de implantaten
  Eerst worden de implantaten geplaatst. Dit gebeurt doorgaans in één operatie. In sommige situaties kan een tijdelijke brug worden geplaatst, waardoor u bijna meteen nadat u bij de tandarts bent geweest, met uw gebit kunt doen wat u gewend bent.
 3. Bevestigen van de brug
  Voordat de permanente brug kan worden bevestigd, moet het kaakbot integreren met de implantaten. Het bevestigen van de definitieve brug gebeurt doorgaans twee à vier maanden na het plaatsen van de implantaten. Deze periode verschilt van patiënt tot patiënt, afhankelijk van de toestand van de tanden en de esthetische eisen.
 4. Eindresultaat
  De nieuwe ceramische brug kan dezelfde kauwkracht aan als uw eigen, sterke tanden. Dit is een duurzame, betrouwbare vervanging waarmee u kunt eten wat u wilt. Als u eenmaal de voordelen hebt ervaren van nieuwe en definitieve tanden, zal u meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor u meer van het leven zult genieten.

Veel gestelde vragen

Staat uw vraag er niet bij neem gerust contact met ons op

Soms lukt het niet om één of meerdere tanden en/of kiezen te behouden. Het plaatsen van een implantaat kan dan worden overwogen. Een tandheelkundig implantaat is een titanium kunstwortel die dient als vervanging van de wortel van een ontbrekende natuurlijke tand of kies. Het implantaat wordt in de boven- en/of onderkaak geplaatst. Daar vormt het bot na verloop van tijd een verbinding met het implantaat, waardoor het kan dienen als kunstwortel voor de vervangende tand of kies. Tandheelkundige implantaten kunnen worden gebruikt om één verloren tand/kies of meerdere ontbrekende tanden/kiezen te vervangen.

Met meer dan drie decennia klinische ervaringen en meer dan een miljoen behandelde patiënten bevestigen de statistieken een succespercentage van bijna 95% voor individuele implantaten, en voor de bruggen die door deze implantaten ondersteund worden. De resultaten zijn gebaseerd op onderzoek naar implantaten en bruggen die na vijf jaar nog steeds aanwezig zijn en functioneren.

De kosten voor het vervangen van tanden door tandheelkundige implantaten zijn afhankelijk van een aantal factoren, zoals het aantal te vervangen tanden en het aantal implantaten dat nodig is om de vervangende tanden te ondersteunen. Voorafgaand aan de plaatsing van de tandheelkundige implantaten kunnen een aantal aanvullende behandelingen zoals botopbouw, esthetische tandvlees correctie etc, nodig zijn om te zorgen dat de implantaten ook op de lange termijn goede functionele en esthetische resultaten opleveren. Over het algemeen kan gezegd worden dat er een bedrag moet worden betaald voor de chirurgische ingreep (bij de implantoloog) en een afzonderlijk bedrag voor het vervaardigen van de vervangende tanden (kroon- en brugwerk bij de tandarts of tandtechnieker). Na een uitvoerig diagnostisch onderzoek kunt u advies en een uitgebreide kostenbegroting krijgen van de behandeling die voor u het meest geschikt zou zijn.

Het operatiegebied wordt plaatselijk verdoofd, zodat u tijdens de behandeling geen ongemak ondervindt. Een tijdelijke, lichte zwelling en/of verkleuring van het tandvlees en de wang is normaal, gedurende een paar dagen na de chirurgie. Ongemak voor en na de behandeling kan gewoonlijk met een normale pijnstiller bestreden worden. Meestal kunt u de dag na de behandeling gewoon weer werken. Het is geadviseerd om tijdens de eerste week na de operatie niet te roken.

Net als bij een natuurlijk gebit moeten uw nieuwe tanden en/of kiezen goed verzorgd en regelmatig gecontroleerd worden. Volg bij het poetsen en flossen de aanbevelingen van uw implantoloog of mondhygiënist/preventie-assistent op. Regelmatige controle bij uw implantoloog en/of mondhygiënist/preventie-assistent zijn belangrijk voor een stabiele en ontstekingsvrije situatie bij de implantaten op de lange termijn!

In principe kan bij iedereen bij wie het kaakbot is volgroeid (vanaf ongeveer achttien jaar) een implantaat worden geplaatst. Er zijn wel een paar voorwaarden waaraan moet worden voldaan om de implantaten een succes te laten zijn:

 • Er moet genoeg kaakbot zijn om implantaten in vast te laten groeien.
 • Het kaakbot moet gezond zijn.
 • Het tandvlees van de eigen, nog resterende tanden, moet gezond zijn. Is dat niet het geval dan moet het eerst gezond worden gemaakt, alvorens tot het inbrengen van de implantaat kan worden overgegaan.
 • U moet bereid zijn de implantaten en de daarop bevestigde kroon, brug of prothese goed te onderhouden.
 • Daarnaast is het succespercentage van implantaten bij niet-rokers hoger dan bij rokers. Ook overmatig alcoholgebruik kan het succes van het implantaat nadelig beïnvloeden.

Om te kunnen beoordelen of u voldoende kaakbot hebt en of het gezond is, worden röntgenfoto’s gemaakt. Door nieuwe technieken is het tegenwoordig mogelijk om op plaatsen waar te weinig kaakbot aanwezig is, nieuw kaakbot te laten ontstaan (guided bone regeneration). Daardoor kunnen nu met succes implantaten worden geplaatst waar dat vroeger niet mogelijk was.

Downloads

Extra informatie

Bel mij terug