Voorbeelden implantaten

Volledige keramische kroon op een implantaat

Wanneer een tand is verloren gegaan door een trauma, cariës of door de ontstekingen in de wortel of kaakbot, kan deze permanent worden vervangen door een tandheelkundige implantaat in combinatie met een keramische kroon. Het is niet meer nodig om de gezonde buurelementen om te slijpen voor een brugconstructie om een mooie esthetische kroon te verkrijgen!

Het plaatsen van het implantaat werkt als volgt:

 1. Na het verwijderen van de beschadigde tand wordt een titanium kunst wortel (implantaat) in het bot geschroefd.
 2. Drie tot 6 maanden na de genezing van het implantaat in het bot wordt een kroonopbouw erop geschroefd, een afdruk voor een keramische kroon wordt gemaakt en de kroon wordt gecementeerd.
 3. De nieuwe esthetische kroon wordt op maat gemaakt, zodat deze precies in uw mond past.

De voordelen van een volledige keramische kroon op een implantaat zijn onder andere:

 • Een restauratie met een keramische kroon valt bijna niet te onderscheiden van een echte tand of kies.
 • Tegenwoordig bestaat voor deze zogenaamde twee-fasen behandeling een alternatief dat het mogelijk maakt een implantaat en een tijdelijke kroon in één bezoek te laten plaatsen. Deze nieuwe methode betekent voor zowel de patiënt als voor de tandarts een belangrijke vereenvoudiging van de behandeling.

De keuze van de behandelingen is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de toestand van het gebit, het aantal tanden dat moet worden behandeld en welke tanden moeten worden vervangen. Deze factoren zijn tevens bepalend voor het aantal bezoeken aan de tandarts tijdens de behandelperiode.

Vaste brug op een implantaat

In het geval, waarin de achterste kiezen in de mond verloren zijn gegaan, biedt een vaste brug, bevestigd op tandheelkundige implantaten, de enige vaste mogelijkheid. Een traditionele gebitsprothese of frame biedt niet hetzelfde comfort en zit niet vast. Door de ontbrekende, achterste kiezen te vervangen door implantaten, kunt u met nieuwe, sterke en stabiele tanden optimaal kauwen en praten. De vervangende tanden op implantaten zijn net echte tanden omdat ze stevig vastzitten in uw kaak. Bovendien blijven zo uw kaakbot en uw eigen gelaatskenmerken behouden.

De procedure is als volgt:

 1. Vóór de ingreep
  Drie ontbrekende tanden achter in de mond. De enige vaste mogelijkheid voor vervanging, is het plaatsen van een vaste driedelige brug op twee tandheelkundige implantaten.
 2. Plaatsing van de implantaten
  Eerst worden de implantaten geplaatst. Dit gebeurt doorgaans in één operatie. In sommige situaties kan een tijdelijke brug worden geplaatst, waardoor u bijna meteen nadat u bij de tandarts bent geweest, met uw gebit kunt doen wat u gewend bent.
 3. Bevestigen van de brug
  Voordat de permanente brug kan worden bevestigd, moet het kaakbot integreren met de implantaten. Het bevestigen van de definitieve brug gebeurt doorgaans twee à vier maanden na het plaatsen van de implantaten. Deze periode verschilt van patiënt tot patiënt, afhankelijk van de toestand van de tanden en de esthetische eisen.
 4. Eindresultaat
  De nieuwe ceramische brug kan dezelfde kauwkracht aan als uw eigen, sterke tanden. Dit is een duurzame, betrouwbare vervanging waarmee u kunt eten wat u wilt. Als u eenmaal de voordelen hebt ervaren van nieuwe en definitieve tanden, zal u meer zelfvertrouwen krijgen, waardoor u meer van het leven zult genieten.

U kunt voor aanvullende informatie de website van de Nederlandse Vereniging voor Orale Implantologie  (NVOI) bezoeken.